YAŞLI CEVİZ AĞAÇLARI ÇEŞİT DEĞİŞTİRİYOR PROJESİ HAYATA GEÇTİ

 Proje kapsamında 19 Mayıs ilçesinde çiftçilerin ve İlçe müdürlüğü teknik  personelin aşıcı eğitimi alması sağlandı. Eğitime 19 Mayıs Üniversitesi  öğretim görevlisi  Prof. Dr. Ümit Serdar,  19 Ziraat Odası Başkanı Bayram KONUŞ, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler  Daire Başkanlığı personeli Ziraat Mühendisi Hicran ÇIKIŞ KANCA, İlçe Müdürlüğü  Proje Ofisi Teknik personelleri Ziraat Mühendisi Halit Kıvanç SEKBAN, Emel KOCAMAN, Dilek KESKİN ve 19 Mayıs Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Teknik personelleri  ve proje faydalanıcıları  çiftçiler ve misafirler katıldı.

Proje eğitimi 29.03.2018 tarihinde 19 Mayıs Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşti. Eğitimde Prof. Dr. Ümit SERDAR sunum yaparak ceviz aşılamasında uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verdi;  ‘’Cevizde çeşit değiştirmek isteyen çiftçilerin kabuk altı aşılarında  çiftçilerin kalemlerini kendileri alacak ise şubat  ayı içerisinde almalı, alınan kalemleri fungusitle ilaçlamalı  uygun şekilde paketleyerek  +2 derece buzdolabının sebzelik kısmında aşı yapılacak tarihe kadar saklanmalı,  mart ayı içerisinde cevizlerin acı suyunun akması için 130 cm. den ağaçlarını kesmelidir’’ dedi. Aynı zamanda aşılama için bölgemizde yapılan çalışma sonuçlarını da açıklayarak  ceviz aşılamasında en yüksek başarıyı (100) 15 Mayıs da yapılan aşılamalardan elde edildiğini, 18 nisanda yapılan aşılamalarda  87 başarı ,  2 Mayıs ta yapılan aşılarda   yapılan aşılamalarda ise 80 başarı elde edildiğini söyledi.  Ceviz aşılama eğitiminde uygulamalı olarak ceviz aşısı yapıldı çiftçilerin uygulamalı olarak aşı yapması sağlandı.

Projede çiftçilerin aşılamada kullanacakları malzemelerde Samsun Büyükşehir Belediyesi  Kırsal Hizmetler daire başkanlığına sunulan proje sayesinde  hibe olarak çiftçilere verildi. 19 Mayıs Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Proje ofisinin hazırladığı projede hibe olarak aşı bıçağı, budama makası, para film, aşı bandı, testere ve chandler çeşidi aşı kalemleri çiftçilere teslim edildi.  Bu sayede  çiftçilerin kendi aşılarını yapacak teknik beceriye ulaşması ve ilçemizdeki verimsiz yaşlı ağaçların kesilmesi, yok edilmesi yerine ceviz ağaçlarının aşılanarak  verimli  hale getirilmesine katkı sağlanması amaçlandı.

 

Toplantıya katılan çiftçiler arasında toprağı, bitkiyi çok seven Bilsu BİLGİN de vardı.  İlçemizde yaşayan Bilsu BİLGİN Down sendromu hastası. Ama hastalığı ona engel olmuyor. Babasının da  desteği ile ilçemizdeki tarımsal konulardaki eğitimleri kaçırmadan takip ediyor.

HARUN YAZICI