KALP KRİZİ'NE DİKKAT !

Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminere bölge de yaşayan kadınların daha fazla ilgi göstermesi dikkat çekti. Atasam Hastanesi Kardiyoloji Doktoru Ufuk Ali Türk, "  Kalbimizin görevi vücudumuzun ihtiyacı olan kanı pompalamaktır.  Yüksek tansiyon,  şeker hastalığı,  kolesterol yüksekliği,  sigara kullanımı,  yaş, cinsiyet, ailede damar tıkanıklığı hastalığı olmasını risk faktörleri arasında saymamız mümkündür" diye konuştu.

Kalp krizinin belirtilerini göğüs ağrısı,  göğüste, mide üzerinde yanma, göğüste sıkışma/daralma hissi,  nefeste daralma,  sol omuz ve sol kola vuran ağrı,  sol kolda uyuşma, ritim bozuklukları, halsizlik, bulantı ve kusma,  terleme ve bayılma olarak sıralayabileceklerini kaydeden Ufuk Ali Türk, kalp krizi esnasında yapılması gerekenler konusunda şu tavsiyelerde bulundu;             Vücudun ve kalbin iş yükünü hafifletin. Herhangi bir iş yapıyorsanız; yaptığınız işi bırakın. Yürüyorsanız veya koşuyorsanız; hemen durun. Yardım talep edin. Varsa bebek aspirini alın. Nabızda yavaşlama veya düzensizlik varsa; derin nefes alıp kuvvetlice öksürün. Baş dönmesi, göz kararması varsa; hemen bir yere sırtüstü uzanıp ayakları biraz havaya kaldırın"

Kalp krizi geçiren hastanın en yakın hastaneye transferi sonrası yapılacaklar hakkında da dinleyicileri bilgilendiren Ufuk Ali Türk, " Damar yolu açılır ve gerekli serum ve ilaçlar verilir. Oksijen verilir. •         EKG (Kalp Grafiği) çekilir. Kan tahlilleri yapılır. Yoğun bakım ünitesine yatırılır. Hastanın tıbbi durumu uygunsa; Anjiyografiye alınır." dedi. Hastanın daha sonraki yaşamında dikkat etmesi ve mutlak surette uyması geren kuran kurallar olduğunu kaydeden Türk; " Önerilen ilaçlar düzenli kullanılmalı, kullanılıyorsa mutlak surette sigara bırakılmalı, Diyete/Perhize dikkat etmeli, spor yapmalı, doktor kontrolleri aksatmamalı. Tansiyonun 130/80 veya altında, şekerin 120 veya altında,  LDL kolesterolün ise 100 veya altında olmasına özen gösterilmeli"