ÇİĞ SÜT'TE SÖZLEŞMELİ ALIM DÖNEMİ BAŞLADI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik, sanayiye arz edilen çiğ sütün alım ve satımının sözleşmeli usulde yapılmasını, üretici/üretici örgütü ve alıcı arasında uyulması gereken kuralların belirlenmesini, üretim ve pazarlamada sürdürülebilirliğin sağlanmasını, arz talep dengesinin oluşturulmasını ve çiğ süt üretiminde izlenebilirliğin sağlanmasını amaçlamıştır. Yine çiğ süt üretimi yapan üreticiler veya bunların üyesi bulunduğu üretici örgütleri ile alıcılar arasında akdedilen çiğ süt alım satım sözleşmesi ile ilgili usul ve esasları kapsamaktadır.

Yönetmeliğin getirdikleri

- Özellikle alıcılar açısından sözleşme yapılmasını zorunlu kılınıyor,

- Sözleşmenin taraflarına, pazar garantisi sağlanıyor,

- Üretici örgütlenmesi teşvik ediliyor.

- Çiğ süt üretimi yapan çiftlikler ve sütü işleyen endüstriyel tesisler çevresel kaynakların korunmasını sağlayarak çevre sağlığını korunuyor,

- Çiğ sütün uygun işletme ve sağlıklı hayvanlardan elde edilmesi için alıcı ve üretici veya bunların üyesi bulunduğu üretici örgütü tarafından gerekli tedbirlerin alınması sağlanıyor.

- Türk gıda mevzuatına uygun çiğ süt üretimini teşvik ediyor,

- Sözleşme yapmadan çiğ süt alanlara 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanununda yer alan ilgili cezai yaptırımları getiriliyor.

Yönetmeliğe göre sözleşmeler en az 6 ay en fazla 1 yıl süreli yapılacak. Tarafların anlaşarak sözleşmeden dönmesi halinde 6 aylık asgari süre hükmü uygulanmayacak. Sözleşmede teslim edilecek ve alınacak çiğ sütün dönemler itibariyle asgari ve azami miktarı, fiyatı, soğutma ve hizmet bedeli yer alacak. Üretici örgütleri aracılığıyla satılan çiğ süt karşılığı alınan nakit avans, üretim oranlarına göre üyeleri dağıtılacak. Sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmeyenler için Borçlar Kanunu’nun hükümleri uygulanacak